Sernik na krakersach bez mielenia sera

Zepsuła Ci się maszynka do mielenia, albo jej nigdy nie miałeś? A chcesz przygotować popisowy sernik na święta, imieniny, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Może nie jest to przepis PPD*, bo twaróg jest półtusty, a nie chudy, żeby być fit i slim, ale każdemu od życia się coś należy.

Składniki:

1 opakowanie herbatników maślanych
1 kg sera niemielonego
4 jajka
2 łyżki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy 
100 g masła
1 szklanka cukru pudru
3/4  szklanki mleka
75 g rodzynek 


Blaszkę do pieczenia (24x24) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami. Miękkie masło ucierać z żółtkami i cukrami. Dodać biały ser przeciśnięty przez praskę oraz budyń rozpuszczony w mleku. Miksować do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Dodać rodzynki. Masę wylać na przygotowane herbatniki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 60 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika, najlepiej całą noc.
* - Perfekcyjna Pani Domu














Komentarze

Popularne posty