Łatwy creme brulee


Creme brulee to francuski, pyszny deser ale jego wykonanie wymaga dużo cierpliwości, której nam czasami jednak brakuje. Nasz krem robi się troszkę prościej i nie trzeba tak długo czekać aż się zestali. Zatem smacznego, na sam widok ślinka cieknie.


Składniki:

150 g żółtek tj. ok 8 szt.
100 ml mleka
280 ml śmietanki kremówki 36%
45-50 g cukru
1 laska wanilii


Mleko, śmietankę, żółtka, cukier i ziarenka wyjęte z laski wanilii wrzucić do miski. Delikatnie wymieszać trzepaczką do połączenia składników. Nie ucierać i nie miksować. Przelać do foremek. Ustawić na blaszce i na blachę wlać wodę tak by sięgała do połowy foremek. Włożyć do nagrzanego do 120 stopni  piekarnika i piec ok. 40-45 minut aż poruszany deser będzie stabilny.
Po przestudzeniu posypać na każdy deser łyżeczkę cukru i palnikiem ten cukier karmelizować aż się rozleje na deserze. Udekorować owocami.














Komentarze

Popularne posty