Naleśniki bolognese


Spaghetti bolognese, zapiekanka po bolońsku, a dziś naleśniki, a nawet można by powiedzie zapiekanka naleśnikowa. Składniki tradycyjne zarówno do naleśników jak i sosu, a otrzymaliśmy nowe efektownie wyglądające i bardzo smaczne danie.


Składniki:

Naleśniki: 
2 jajka 
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1,5 szklanki mąki
olej do smażenia

Sos :
500 g mięsa mielonego 
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 
1 cebula
1 papryczka chilli 
olej
sól
pieprz
oregano
bazylia, 
150 ml bulionu 
starty ser do posypania naleśników

Roztrzepać jajka w mleku i wymieszać z wodą. Dodać mąkę i zmiksować wszystko na gładką masę. Smażyć  na patelni posmarowanej tłuszczem troszkę grubsze naleśniki.
Cebulę i chilli pokroić na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i smażyć cebulę co jakiś czas mieszając. Dodać mięso i podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wlać pomidory i bulion. Całość wymieszać i dusić 5-6 minut. Doprawić bazylią i oregano
Każdy naleśnik posmarować farszem bolognese i zwinąć w rulon. Pokroic na 3 części i ustawiać  pionowo w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym żółtym serem i włożyć do nagrzanego piekarnika na 10 - 15 minut w temperaturze 200 stopni.















Komentarze

Popularne posty