Podkarpackie proziaki
Proziaki inaczej zwane chlebem sodowym. Są to placki (bułeczki) mączne z dodatkiem prozy (sody oczyszczonej) pochodzące z Podkarpacia. Składają się z maki, jajek, kwaśnej śmietany czasem twarogu, wody soli i oczywiście sody. Są doskonałą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa.
Składniki:
½ kg mąki pszennej
1 szklanka zsiadłego mleka, kefiru lub maślanki
100 g twarogu
1-2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
Do miski wlać zsiadłe mleko, kefir albo maślankę i dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. następnie rozwałkować je na grubość 1,5-2 cm i szklanką wykrawać kółka. Placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zarumienia z obu stron. Można także usmażyć proziaki na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na niewielkim ogniu pod przykryciem, do momentu zarumienienia. Stanowią ciekawy zamiennik klasycznych bułek.
Komentarze
Prześlij komentarz