Grillowane roladki z karkówki z bakłażanem



Jak się okazuje roladki można nie tylko smażyć lub piec ale również grillować. Oczywiście najlepiej w ogródku ze znajomymi, ale jak ktoś nie ma ogródka to wystarczy grill elektryczny w zaciszu własnej kuchni. Bardzo smaczna propozycja połączenia mięsa z bakłażanem i żółtym serem, urozmaici niejeden obiad.


Składniki:


4 plastry karkówki
1 bakłażan
150 g żółtego sera
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka bazylii
2 łyżki oleju
czosnek
sól
pieprz


Bakłażana umyć i pokroić w 1,5 cm podłużne plastry, posolić i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie wytrzeć wytworzony sok za pomocą ręcznika papierowego. Skropić olejem i sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem i pozy pac bazylią. Grillować bakłażana po 2-3 minuty z każdej strony. Zdjąć z grilla i pozostawić aby ostygł. 
Karkówkę dzień wcześniej zamarynować w ulubionej marynacie. Rozbić cienko i ewentualnie doprawić pieprzem i solą. Na każdym plastrze karkówki kłaść bakłażana i plastry sera żółtego. Zebrać brzegi karkówki do środka i uformować roladkę (można spiąć wykałaczką). Lekko posmarować olejem i grillować z każdej syrtony po 6-7 minut. 
















Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty