Szarlotka na herbatnikach bez pieczenia


Bardzo delikatna i lekka szarlotka, kto by pomyślał i na dodatek bez pieczenia. Łatwa w wykonaniu a wygląda i smakuje naprawdę wybornie. Przypadnie do gustu tym co to się boją piekarnika. 




Składniki: 

1,2 kg słodkich jabłek
500 g serka mascarpone
herbatniki na 4 warstwy (około 25 sztuk na jedną warstwę)
1 mleczna czekolada
35 ml mleka
cukier 


Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szybko (by nie zrobiły się ciemne) połączyć za pomocą miksera ze serkiem mascarpone. Spróbować - jeżeli masa jest wystarczająco słodka to nie dosładzać. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodać cukier. 
Na dużej blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to 1/3 część masy. Następnie czynność powtórzyć drugi i trzeci raz. Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę. 
Przygotować polewę. Do rondelka włożyć połamane czekolady i 1/4 szklanki mleka. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.













Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty