Szarlotka na herbatnikach bez pieczenia
Bardzo delikatna i lekka szarlotka, kto by pomyślał i na dodatek bez pieczenia. Łatwa w wykonaniu a wygląda i smakuje naprawdę wybornie. Przypadnie do gustu tym co to się boją piekarnika.
Składniki:
1,2 kg słodkich jabłek
500 g serka mascarpone
herbatniki na 4 warstwy (około 25 sztuk na jedną warstwę)
1 mleczna czekolada
35 ml mleka
cukier
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szybko (by nie zrobiły się ciemne) połączyć za pomocą miksera ze serkiem mascarpone. Spróbować - jeżeli masa jest wystarczająco słodka to nie dosładzać. Jeśli zachodzi taka potrzeba dodać cukier.
Na dużej blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to 1/3 część masy. Następnie czynność powtórzyć drugi i trzeci raz. Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę.
Przygotować polewę. Do rondelka włożyć połamane czekolady i 1/4 szklanki mleka. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Szybko, prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńCzasami i tak trzeba ;)
Usuń