Jarmarczne żeberka


Jak to drzewiej na jarmarkach bywało, trzeba było zjeść coś w miedzy czasie zakupów, targowania i innych czynności jakie się robiło na jarmarku. Prosty przepis na proste danie, ale jakże zachwycające, a że żeberka są niejako pomijane we współczesnym świecie, to odgrzewamy takie stare receptury i zachęcamy do ich wykonania.  


Składniki:

1,5 kg chudych żeberek
2 szklanki bulionu 
3 cebule
1,5 szklanki kwaśnej i gęstej śmietany  18%
1,5 łyżki pszennej mąki
4 kiszone ogórki
3 łyżki smalcu
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki do dekoracji


Żeberka dokładnie umyć pod silnym strumieniem bieżącej wody, osuszyć, pokroić na kawałki, tak by w każdym znajdowała się kostka. Natrzeć solą i pieprzem. Obraną cebulę pokroić  na dość grube plastry.
Rozgrzać na patelni smalec, obsmażyć krótko na dużym ogniu kawałki żeberek z wszystkich stron do zrumienienia. Przełożyć do garnka. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Przełożyć do garnka z żeberkami. Wlać bulion i dusić mięso na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (60-90 minut) co jakiś czas zaglądając, czy nie trzeba dolać wody. Ogórki obrać ze skóry i drobno posiekać, dodać pod koniec gotowania do żeberek.
Śmietanę posolić, wymieszać energicznie z mąką, dodaj kilka łyżek gorącego sosu, następnie wlać ją do garnka. Wymieszać i gotować danie na małym ogniu kilka minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać żeberka posypane natką pietruszki.












Komentarze

Popularne posty