Sałatka z melona z anchois


Sałatka ta pochodzi z książki „Zdrowe i smaczne sałatki”. Dość oryginalne połączenie składników, ale uwierzcie doskonale się ze sobą komponują. Słoność ryby przełamana słodyczą melona i cytrusowym smakiem pomarańczy. Doskonała lekka przystawka dla tych co nie boją się nowych smaków. 


Składniki:

1 średni melon
1 mała puszka anchois
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cukru
kilka gałązek natki pietruszki


Melona przekroić na pół, wyjąć pestki i wyciąć kuleczki specjalną łyżeczką. Fileciki anchois odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie paseczki. Kawałki melona wrzucić do salaterki, na wierzch ułożyć paseczki anchois. Zmieszać sok z cytryny z sokiem z pomarańczy, dodać jedną łyżkę zalewy z anchois. Doprawić do smaku cukrem i ewentualnie odrobiną soli. Sosem zalać kawałki melona. Schłodzić przed podaniem, udekorować gałązką zielonej pietruszki. 













Komentarze

Popularne posty