Zupa paprykowa z jabłkiem
Zupa z jabłkami co nie jest jabłczanką, możliwe? U nas wszystko jest możliwe, więc prezentujemy i polecamy, bo nam posmakowała i na pewno powtórzymy ją w swoim repertuarze nie raz.
Składniki:
5 dużych czerwonych papryk
marchewka
cebula
2 łyżki oleju z pestek winogron
800 ml bulionu
4 łyżki mieszanych pestek, np. ze słonecznika i dyni
duże kwaśne jabłko
sól
pieprz
łyżeczka miodu
łyżka octu jabłkowego
15 dag gęstego naturalnego jogurtu
Oczyszczone papryki, marchew i cebulę drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, dodać paprykę i marchewkę, smażyć minutę, wlać bulion, od zawrzenia gotować 15 min. Pestki uprażyć na suchej patelni, bazylię posiekać, obrane jabłko zetrzeć. Zupę przyprawić solą, pieprzem, miodem i octem, jabłko wymieszać z jogurtem, połączyć z zupą. Posypać pestkami.
ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com
Pomysł wart wypróbowania! Pozdrawiamy!!
Usuń