Muffiny jogurtowe z czekoladą

Muffinka – ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. z rodzynkami, czekoladą, owocami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami, albo nawet z mięsem). Bardzo popularne w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii. Przywędrowały one również do Polski. Dziś klasyka -  muffinka jogurtowa z kawałkami czekolady. 

Składniki:

Składniki suche:

500 g mąki
1 łyżeczka sody
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru trzcinowego 
2 łyżki cukru waniliowego
2 tabliczki czekolady (mleczna i gorzka)
szczypta soli


Składniki mokre:

200 ml mleka
250 ml jogurtu naturalnego
150 g masła (rozpuszczone i lekko przestudzone)
2 jajka


Suche składniki wymieszać w większej misce i dodać do nich posiekaną czekoladę. Mokre roztrzepać w mniejszej misce. Połączyć suche i mokre składniki krótko mieszając. Formy na muffiny napełnić do wysokości 3/4 i piec 15-20 min w temperaturze 200 stopni (czas zależny od wielkości foremek).













Komentarze

Popularne posty