Pikantna zupa curry z kurczakiem i warzywami


Zupy to my uwielbiamy, ale również uwielbiamy się dzielić z Wami przepisami na nie. Ta jest pikantna, ziołowa, orzeźwiająca, niejednemu przypadnie do gustu. Może nie tak szybka jak ta z Radomia, bo smak wymaga czasu.


Składniki:

1 filet z kurczaka
2-3 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1 por
1 cebula
2-3 średnie ziemniaki
200 g fasolki szparagowej
2-4 łyżeczki curry
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta pieprzu 
2 łyżki oliwy z oliwek
garść ziół świeżych- bazylia, pietruszka, tymianek
zioła prowansalskie
1 opakowanie śmietany 18%
3 łyżki mąki 
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
kostka rosołowa


Do garnka wlać wodę dodać: liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, wrzucić fileta z kurczaka. Gotować. Wyjąć filet oprószyć go 2 łyżeczkami curry, oboma pieprzami, polać oliwą i smażyć na patelni na rumiano. Gdy filet się smaży do garnka wrzucamy w tym czasie pokrojone warzywa. Po ok 10 min gotowania warzyw wrzucić zarumienionego kurczaka aby jeszcze się do miękkości warzyw wspólnie pogotował. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąka i zahartowaną i 2 łyżeczki curry. Doprawiamy do smaku i dodajemy świeże zioła. 










Komentarze

Popularne posty