Muffiny koperkowo-porowe



Odkąd staliśmy się szczęśliwymi posiadaczami blaszki do muffinek, rozwijamy się w tym temacie. Lubimy je zarówno w słodkiej jak i słonej wersji. Te wytrawne doskonale sprawdzają się jako kolacja, a słodkie jako podwieczorek. Zatem dzisiejsza kolacja będzie pachniała koperkiem, a smakowała .....sprawdźcie sami ;)



Składniki:


Suche:

120 g pora
1 pęczek koperku 
1 cebula
100 g szynki
210 g mąki pszennej
40 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pieprz
1 płaska łyżeczka soli

Mokre:
2 jajka
50 ml oleju
30g sera żółtego 
250 ml mleka



Pora i cebulę umyć, osuszyć i pokroić, cebulę w kosteczkę, a pora w półplasterki. Szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miseczki, dodać sól i pieprz i płatki owsiane. Wymieszać mieszankę mączną z szynką, porem, cebulą i posiekanym koperkiem.
W większej misce roztrzepać jajko, wymieszać z olejem, dodać starty żółty ser i mleko i dokładnie roztrzepać. Do miski ze składnikami mokrymi wsypać składniki suche i mieszać łyżką, aż suche składniki staną się całkiem mokre. Foremkę do muf finek wyłożyć papilotkami. Nakładać łyżką ciasto do 3/4 wysokości foremek, wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 










Komentarze

Popularne posty