Ukraiński barszcz z bobem na żeberkach


Barszcz ukraiński to klasyka gatunku, aby był pyszny i miał ładny kolor należy pamiętać, aby nie gotował się zbyt gwałtownie. My zaszaleliśmy i dodaliśmy do niego bobu, aby podkreślić letni smak potrawy. A dzięki antocyjanom zawartym w burakach mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów.



Składniki:

300 g żeberek
6-7 buraków ćwikłowych
ćwiartka kapusty białej
kilka młodych marchewek
pietruszka
por
2 garści łuskanego bobu
4 łyżki śmietany 18 %
pęczek koperku
liść selera
sól, pieprz
szczypta cukru i kwasku cytrynowego


Nastawić wywar na żeberkach, zszumować, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz pora i liść selera. Buraczki obrać zetrzeć na dużych oczkach tarki, zasypać cukrem i kwaskiem cytrynowym, odstawić na około 0,5-1 godziny. Bób ugotować aldente w oddzielnym garnku z wodą, przepłukać dodać do wywaru razem z buraczkami, gotować na małym ogniu, aby barszcz nie ściemniał. Przyprawić solą, pieprzem dodać zahartowaną śmietanę i posypać posiekanym koperkiem.









Komentarze

Popularne posty