Drożdżowe ślimaki z jabłkami


Ciasto drożdżowe w zasadzie mamy już obcykane, w tej chwili robimy wariacje na jego temat. Dzisiaj padło na jabłka, gruszki, bery, pomidory i selery... hola, hola, coś za dużo, a jak za dużo to niekoniecznie zdrowo. I na tym poprzestańmy zachęcanie Państwa do naszych wypróbowanych przepisów i zapraszamy do kuchni.


Składniki:

Zaczyn:
3 dag drożdży
6 łyżek mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki

Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
3 żółtka
10 dag masła
1/2 szklanki cukru 
3/4 szklanki mleka 
cukier waniliowy
starta skórka z połowy cytryny
szczypta soli

Nadzienie:
3 jabłka
3 duże śliwki
10 dag rodzynek
2 łyżki brązowego cukru
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cynamonu

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny


Drożdże rozetrzeć z cukrem i mąką, dodać 6 łyżek mleka, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Mleko wlać do rondelka, dodać masło, postawić na małym ogniu i doprowadzić do rozpuszczenia masła, mieszając raz na jakiś czas. Odstawić do przestudzenia.
W tym czasie obrać jabłka, pokroić na drobną kostkę. Od razu spryskać  sokiem z cytryny. Na taką samą kostkę pokroić śliwki. Dodać je do jabłek. Dodać cukier, rodzynki i cynamon. Wymieszać, odstawić na bok. Orzechy posiekać niezbyt drobno. 
Do miski przesiać mąkę z solą, dodać mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier waniliowy, skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta (jeśli jest tak gęsta, że nie da się połączyć wszystkich składników, dodać kilka łyżek mleka). Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut.
Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto dosłownie przez minutę. Miskę obsypać mąką w środku, włożyć  do niej ciasto uformowane w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (40-60 minut).
Wyrośnięte ciasto przełożyć  na stolnicę wysypaną mąką, rozwałkować  na prostokąt o wymiarach mniej więcej 50 x 40 cm. Rozłożyć nadzienie (jeśli puściło dużo soku przełożyć je na sitko, żeby odciekło), posypać orzechami. Zwinąć w rulon, następnie pokroić na 12 części. Dobrze sprawdzi się tu ząbkowany nóż do pieczywa. Każdy kawałek ciasta skleić z jednej strony, tak by nadzienie było w środku. Układać ślimaczki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Podrośnięte ślimaczki posmarować mlekiem i wstawić do gorącego piekarnika (180 stopni). Piec około 17-25 minut, aż ładnie się zrumienią. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut do przestudzenia. Cukier wymieszać dokładnie z sokiem cytryny. Powstałym lukrem pokryć lekko ciepłe ślimaczki.













Komentarze

Popularne posty