Zupa curry z soczewicy, pomidorów z dodatkiem mleczka kokosowego


Pyszna zupka z nutą curry. Rozgrzewająca jeżeli dodamy ognia w postaci ostrej papryki, ale w wersji łagodnej również się sprawdza. Może być w wersji wegetariańskiej bez kurczaka lub dla tych którzy bez mięsa się nie obędą gotowana na porcji rosołowej.



Składniki:

1 porcja rosołowa 
2 cebule
200 ml soczewicy
3 marchewki
1 pietruszka
1 puszka pomidorów
1 puszka mleka kokosowego
3-4 ząbki czosnku
curry
ostra papryka
sos sojowy
sól
pieprz
olej do smażenia

Korpus oczyścić zalać zimną wodą w garnku, gotować zbierając szumy. W bulionie ugotować obraną i pokrojona marchewkę oraz pietruszkę. W oddzielnym garnku ugotować soczewicę do miękkości. Cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Wyjąć korpus oddzielić mięso i dodać do zupy razem z duszonymi na oliwie cebulą i czosnkiem , następnie dodać ugotowaną soczewicę i drobno pokrojone pomidory z puszki. Chwile gotować. Dodać mleczko kokosowe chwile gotować , doprawić do smaku dużą ilością curry, ostrą papryką, sosem sojowym, solą i pieprzem.







Komentarze

Popularne posty