Królewiec


Królewiec, Hetman to ciasto występuje pod różnymi nazwami, a smak ma niezmienny.. Lekko miodowy z delikatną nutą budyniu, posmakuje każdemu. 



Składniki:

Ciasto:
2 łyżki miodu
½ szklanki cukru
15 dag margaryny
1 łyżka kakao
3 szkl mąki
1 jajo
1 płaska łyżeczka sody

Miód, cukier, margarynę i kakao rozpuścić. Do mąki, jajka i sody wlać rozpuszczone składniki, zagnieść ciasto i upiec dwa placki w temperaturze 180°C.

Biszkopt:
4 jaja
0,5 szklaki cukru
3/4 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, wymieszać z żółtkami, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C.

Masa budyniowa:
½ l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
25 dag masła


Ugotować budyń i do gorącego dodać  masło i zmiksować. Przekładać gorącą masą placek miodową – biszkopt – placek miodowy. Polać polewą czekoladową. 











Komentarze

Popularne posty