Musaka z cukiną

Musaka z greckiego Moussaka to potrawa zapiekana, warzywno - mięsna. Obficie przyprawiona czosnkiem, winem, pietruszką, okryta kołderką sosu beszamelowego. A gdy się sos zarumieni nic więcej do szczęścia nam nie trzeba...





Składniki:

1 kg ziemniaki
1 kg cukinii
800 g chudej wieprzowiny
150 g cebuli
4 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
200 ml wytrawnego wina
60 g masła
320 g mąki
1 l mleka
natka pietruszki
olej
sól
pieprz
gałka muszkatołowa


Cukinie umyć, pokroić na plastry, oprószyć solą odstawić na 15 minut. Osaczyć i przesmażyć z obu stron. Ziemniaki dokładnie umyć, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Odcedzić, ostudzić obrać i pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Cebulę zeszklić na oleju, następnie wrzucić mięso i przesmażyć. Dodać czosnek, przyprawić i dodać pomidory, dusić. Przyprawić natką. Naczynie do zapiekania natłuścić, warstwami ułożyć ziemniaki, mięso, cukinię,  zakończyć warstwą ziemniaków. Z mąki i masła przygotować zasmażkę, wlać zimne mleko, mieszając, gotować około 5 minut. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Potrawę  w naczyniu polać sosem, piec godzinę w temperaturze 180°C. Przed podaniem lekko ostudzić.  




















Komentarze

Popularne posty