Fasolka po bretońsku



Fasolka po bretońsku to potrawa tradycyjna kuchni polskiej. A że nazwa związana z regionem we Francji to już całkiem inna historia. Prawdopodobnie danie przywędrowało do Polski wraz z marynarzami, ale jak to Polak swoje 3 grosze musi dodać to dodał mięso. Generalnie przepisy kuchni francuskiej mówią o fasoli, pomidorach, majeranku i liściu laurowym. My prezentujemy wersję de luxe z polską kiełbasą i boczkiem wędzonym.


Składniki:

1/2 kg fasoli
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
250 g kiełbasy
250 g wędzonego boczku
olej do smażenia
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów
majeranek do smaku
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżka mąki
1 łyżka masła

Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia. Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie. Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli. Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać. Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).












Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty