Kopytka szpinakowe

Korytka w wersji shrekowej. Niewielki dodatek szpinaku odmieni tradycyjne ziemniaczane kopytka w śliczne zielone kluseczki. Polecane dla dzieci, bo szpinak można przemycić, a smak pozostaje kopytkowy.    

Składniki:

1 kg ziemniaków ugotowanych
250 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
1 jajo
sól do gotowania kopytek
1/3 opakowania szpinaku
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
masło
bułka tarta
olej

Szpinak odparować na patelni z niewielką ilością oleju, dodać przeciśnięty czosnek, doprawić sola i pieprzem. Zblenderować. Ziemniaki gorące przecisnąć przez praskę, przestudzić na stolnicy, dodać pozostałe składniki i szpinak i porządnie wyrobić. Nie wyrabiać długo, bo ciasto zrzednie. Formować wałeczki, delikatnie spłaszczać i kroić na kopytka. Gotować we wrzącej w wodzie z dodatkiem soli, na wolnym ogniu około 2-3 minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem z bułką tartą.











Komentarze

  1. świetny pomysł;) chętnie skorzystam z przepisu.uwielbiam szpinak i mam nadzieję ,że uda mi się przekonać do niego resztę rodziny;) polecam mojego bloga kulinarnego ;zapraszam na gofry cynamonowe i kakaowe..pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty