Pizzerinki


Dla małych i dużych niejadków... kto raz poczuje aromat tego przysmaku zapamięta go do końca życia. Polecamy i zachęcamy do stosowania swoich ulubionych dodatków oraz jak zwykle eksperymentowania w swojej kuchni.


Składniki:


250 g mąki 

25 g drożdży 

2 łyżeczki cukru

1/2 szklanki mleka

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki masła

2 cebule
100 g pieczarek
kukurydza konserwowa - kilka łyżek
2 łyżki oleju

100 g sera żółtego

W garnku podgrzać lekko mleko, dodać drożdże, cukier, łyżkę mąki, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie i wlać zaczyn, wyrobić ciasto, dodając jajo, sól, i przestudzone roztopione masło, zostawić odrobinę jajka do posmarowania. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.


Cebulę pokroić  w kostkę, pieczarki w półplasterki, podsmażyć na oleju. Kiedy cebula i pieczarki zmięknął doprawić solą i pieprzem. Kukurydzę odsączyć, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części. Z każdej uformować kulę i wałkować na płaski placek. Każdy placek po brzegach posmarować zostawionym jajkiem. Na środek każdego placka wyłożyć pieczarki z cebulą, kukurydzę i posypać startym żółtym serem. Pizzerinki piec w temperaturze 200
°C przez około 15 minut, aż się zarumienią.






















Komentarze

Popularne posty