Knedle marchewkowe z nadzieniem drobiowym

Może być marchewkowe pole, ale również mogą być knedle marchewkowe. Z delikatnym mięskiem drobiowym w środku, zastępują sztukę mięsa i dodatek skrobiowy typu ziemniaki, kasza, ryż. Polecamy na wiosenny obiad.

Składniki:

300 g ziemniaków
300 g marchewki
2 szklanki mąki
1 jajko
400g piersi z kurczaka
100 g siekanych orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
curry


Piersi z kurczaka umyć oczyścić i drobno pokroić lub zmielić w maszynce do mięsa na siatce o grubych oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki, rozgnieciony czosnek, siekane orzechy i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać doprawić do smaku. Ziemniaki i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Następnie dokładnie rozgnieść, ostudzić i dodać jajko, szczyptę soli, mąkę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na części, wałkować i wycinać szklanką niewielkie kółka. Na środek nałożyć porcję farszu, zlepić dokładnie brzegi ciasta i uformować kulkę. Knedle gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia, odcedzić przelać zimna wodą. Podawać z masłem lub dowolną surówką. 












Komentarze

  1. Super pomysł, jestem ciekawa smaku.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty