Cytrynowe minideserki
Bardzo prosty ale zarazem bardzo smaczny deserek, zwłaszcza gdy mamy niewiele składników w domu a spodziewamy się gości. My zastosowaliśmy do wykonania ciasteczka lotus ale również mogą to być każde inne wasze ulubione. Idealnie i elegancko deserki prezentują się w mini pojemniczkach, ale można wykorzystać również niewielkie szklanki czy pucharki.
1l mleka
2 budynie waniliowe
2 galaretki cytrynowe
otarta skórka z cytryny
250 g ciastek zbożowych
250 g śmietanki kremówki
125 g ciasteczek lotus
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, do bardzo gorącego, ale już nie ogrzewanego budyniu dodać sypkie galaretki i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać i lekko przestudzić. W tym czasie ciastka zbożowe zblendować, porozkładać do pojemniczków, przykryć budyniem cytrynowym, wstawić do lodówki na 3 godziny. Ubić śmietankę na sztywno, przełożyć do worka cukierniczego z tylką rozetką, ozdobić deserki bitą śmietanką i plasterkiem cytryny i listkiem mięty.
Komentarze
Prześlij komentarz