Udka ala Fontainebleau
W drodze do Fontainebleau
Nawet nam nieźle szło
Pół Europy przejechał stary grat
W drodze do Fontainebleau
Szampan był piwo, szkło
Zawrót głowy to było właśnie to
Słowa tej piosenki od razu przyszły nam na myśl gdy w broszurze z gazety znaleźliśmy ten przepis. Skąd nazwa nie mamy pojęcia może od piwa. Ale czy to ważne, ważne że udka były bardzo dobre, delikatne i soczyste.
8 podudzi
8 pieczarek
1 cebula
1 szklanka piwa
1/4 szklanki soku z cytryny
3 łyżki śmietany 18%
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
natka pietruszki do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji
Podudzia umyć, osuszyć przyprawić pieprzem, obsmażyć na oliwie i przełożyć do garnka. Cebulę obrać, umyć i pokroić w piórka, a następnie usmażyć na tej samej oliwie. Do podudzi dodać masło, podlać piwem i dusić 30 minut, posolić pod koniec duszenia. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i obsmażyć na łyżce masła. Podudzia podawać obłożonymi pieczarkami.
Komentarze
Prześlij komentarz