Sałatka z grillowanym oscypkiem
Odpoczywając w górach nabyliśmy spore ilości oscypków, by potem tworzyć z nimi sałatki, które uwielbiamy jeść zarówno na kolacje jak i śniadania. Tym razem do grillowanego serka dodaliśmy trochę sałaty, pomidorków i suszonej żurawiny. Wyszło bardzo smacznie.
3 małe oscypki
garść pomidorów koktajlowych1 pomidor
kilka liści sałaty/rukoli
garść uprażonych ziaren słonecznika i dyni
garść suszonej żurawiny
Sos winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 mały ząbek czosnku
1 czubata łyżeczka miodu
Sporządzić winegret. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki, zakręcić szczelnie i wstrząsać przez kilka minut, aż całość dokładnie się połączy.
Oscypek pokroić na kawałki i zgrillować. Sałatę oraz pokrojone na cztery pomidory włożyć do miski i polać 1/2 przygotowanego sosu. Posypać pestkami słonecznika i dyni i żurawiną. Wymieszać. Dodać oscypka. Skropić resztą sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz