Kurczak w cieście francuskim
Ciekawa propozycja obiadowa, gdy chcecie zabłysnąć przed swoimi gośćmi. Kurczak w ciecie francuskim zachwyci zarówno smakiem jak i wyglądem. My do środka daliśmy szpinak, paprykę i żółty ser, ale Wy możecie nadzienie komponować dowolnie.
Składniki:
1 ciasto francuskie
2 małe pojedyncze filety z kurczaka
100g świeżego szpinaku
40 g sera żółtego w kawałki
1 ząbek czosnku
20 g świeżej papryki
masło
jajko
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Filety z kurczaka oczyścić z chrząstki i żyłek oraz włókien. Obsypać od zewnątrz ziołami prowansalskimi. Oba filety naciąć tak, by w każdym powstała głęboka kieszeń.
Liści szpinaku umieścić na patelni z grubym dnem, dodać płaską łyżeczkę masła oraz obrany i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także 1/3 płaskiej łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Na średniej mocy palnika szpinak bardzo szybko zmięknie i puści trochę wody. Mieszać go do pięciu minut bez przykrycia. Całość przełożyć na sito. Odciśnięty szpinak podzielić na dwie porcje. Każą umieścić w obu "kieszeniach" piersi z kurczaka. Dołóż też po jednym słupku sera oraz po kawałku świeżej papryki. Zamknąć kieszonkę lekko dociskając.
Każdy kawałek kurczaka położyć na cieście francuskim docinając do wielkości. Ciasto francuskie naciąć nożem tak, by od góry i od dołu powstały nie za szerokie paski. Zaczynając od jednego końca zawijać je na przemian tak, by całkowicie zakryć filet z farszem. Początek i koniec skleić dokładnie, by farsz nie wyciekał podczas pieczenia. Dłuższe paski warto dodatkowo podwinąć pod filet. Całość posmarować rozkłóconym jajkiem. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec w temperaturze 190 ℃ przez 40-45 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz