Cytrynowa panna cotta

Panna cotta to z włoskiego dosłownie gotowana śmietanka, my troszeczkę odchudziliśmy go i proponujemy ten smaczny deser na gotowanym mleku i kefirze. Żeby można było bezkarnie go jeść. Nie uwierzycie jak ona smakuje wspaniale, jest trochę mleczna, odrobinę słodka i cudownie musuje od cytryny. To jest deser do powtórzenia wielokrotnego.

Składniki:
 
250 ml mleka 3,2 %
750 ml kefiru
1 szklanka cukru trzcinowego
ekstrakt waniliowy
18 g żelatyny
otarta skórka z 2 cytryn
100 g soku z cytryny
 
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Mleko z cukrem, wanilią, sokiem z cytryny i otartą skórką z cytryny podgrzać w rondelku do granicy zagotowania. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę, ostudzić (to ważne, inaczej masa się zwarzy!). Połączyć z kefirem. Dokładnie wymieszać. Płyn przelać do miseczek, wstawić do lodówki na 4 godziny, ozdobić plasterkami cytryny, owocami i miętą.






Komentarze

Popularne posty