Zupa brokułowa z serem i ziemniakami
Pyszna kremowa zupa, ale nie zupa krem, z brokułami, boczkiem i serem cheddar. Zupę tą robiły wszystkie klasy i wszystkim wyszła równie pyszna. Składniki proste, jednak liczy się sposób jej wykonania. Polecamy.
1 duży brokuł
4 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
4 plastry boczku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 18%
2 szklanki startego sera cheddar
sól i pieprz do smaku
szczypiorek do dekoracji
W dużym garnku podsmażyć plastry boczku pokrojone w kostkę, aż będzie chrupiący. Wyjąć i odstawić na bok. W tym samym garnku rozpuścić masło i dodać pokrojoną drobno cebulę. Smażyć na średnim ogniu przez 3–4 minuty, aż zmięknie. Dodać przeciśnięty czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać mąkę i mieszać przez 1–2 minuty, tworząc zasmażkę. Powoli wlać bulion, mieszając, aby uniknąć grudek. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez około 10 minut, aż zaczną mięknąć. Dodaj różyczki brokuła i gotować, aż warzywa będą miękkie.
Wlać mleko i zahartowaną śmietankę, delikatnie mieszając. Gotować na małym ogniu, uważając, aby zupa się nie zagotowała. Stopniowo dodawaj starty ser cheddar, mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
Doprawić zupę do smaku. Podawać gorącą, udekorowaną posiekanym szczypiorkiem, chrupiącym boczkiem i dodatkowym serem.
Komentarze
Prześlij komentarz