Krewetki po andaluzyjsku
Szybki, lekki obiad w zaledwie kilka chwil? Proszę bardzo. Zanim ryż się ugotuje Wy zdążycie przygotować krewetki i nawet pozmywać naczynia. Idealne danie gdy nie macie za dużo czasu a nie chcecie jeść sklepowych gotowców.
400 g krewetek mogą być mrożone
1 łyżka oleju
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki słodkiego sosu chilli
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
60 ml bulionu
2 łyżki soku z cytryny
½ łyczki cukru
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
pieprz
natka pietruszki
Krewetki rozmrozić jeśli były zamrożone i oczyścić. Na większej patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać przez ok. 30 s. Dodać 1 łyżkę masła, słodki sos chilli, sos sojowy, miód, bulion, sok z cytryny i cukier. Zagotować, następnie dodać przyprawy i gotować przez 2 minuty co chwilę mieszając drewnianą łyżką. Do sosu dodać krewetki i gotować przez ok. 1 minutę, doprawić szczyptą soli i pieprzem. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie przez 1 minutę. Dodać pozostałą łyżkę masła, roztopić i wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki i podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Komentarze
Prześlij komentarz