Tartaletki z chałwowym kremem

Nasi adepci cukiernictwa w ramach kursu uczyli się przygotowywania, formowania i wypieku ciast kruchych. Tak powstały pyszne kruche tartaletki, wypełnione delikatnym chałwowym kremem, przełamanym porzeczkowym dżemem. Połączenie smakowe idealne, zapraszamy do wypróbowania. 


Składniki:

Kruche ciasto :
225 g mąki
2 łyżki cukru pudru 
150 g masła 
1 jajko 
śmietana (opcjonalnie)

Krem chałwowy:
250g mascarpone
100g chałwy waniliowej
50g białej czekolady 

Dodatkowo:
0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego 

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i jajko, i pokrojone masło. Zagnieść ciasto – jeśli nie chce się zlepić, to dodać odrobinę śmietany. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wylepić nim foremki do tartaletek. Lekko nakłuć powierzchnię widelcem. Położyć na cieście kawałek papieru do pieczeniu i wysypać na niego kuleczki ceramiczne do pieczenia, albo suche ziarno grochu/fasoli.
Podpiec ciasto w 170 stopniach przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i piec przez jeszcze 5 minut – tak aby ciasto się zrumieniło. Ostudzić.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia.
Do miski przełożyć serek mascarpone, pokruszyć do niego chałwę. Zmiksować razem chałwę i serek na gładką masę. Dodać wystudzoną białą czekoladę i zmiksować razem.
Spody posmarować warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć krem chałwowy. Ciasto schować do lodówki do schłodzenia – na kilka godzin. Przed podaniem udekorować wg uznania.








Komentarze

Popularne posty