Ananasowe trójkąciki

Orzeźwiający ananasowy deser, który doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. My nie nadążaliśmy ze smażeniem, bo nasze trójkąciki znikały wprost z papierowego ręcznika. Część została zjedzona nawet bez cukru pudru. 
 

Składniki:
 
1 świeży ananas
2 jaja
1 szklanka mąki
3/4 szklanki piwa
1 mały kieliszek rumu
7 łyżek cukru pudru
olej do smażenia

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, rozmącone jajka, wymieszać drewnianą łyżką, dodając stopniowo piwo i łyżkę oleju. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Ananasa obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć rdzeń. Miąższ pokroić w trójkąty, skropić rumem, posypać pozostałym cukrem pudrem i również schować do lodówki na 2 godziny. Kawałki ananasa przełożyć do ciasta, delikatnie zamieszać. Kłaść łyżką porcje ananasa i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem. 











Komentarze

Popularne posty