Skyrowe kluseczki kładzione

Dziś przygotowaliśmy białkowe kluseczki kładzione na bazie skyru. Mają delikatną konsystencję i delikatny smak. Najlepiej smakują z dodatkiem ulubionych owoców lub sosu owocowego. Szczególnie smakowały najmłodszym, a im czasem trudno dogodzić. 

Składniki:

150g skyru naturalnego 
1 jajo 
40g mąki pszennej 
15g mąki ziemniaczanej 
kilka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
ulubione owoce 

Wszystkie składniki wymieszać razem. Odrobinę masy nabierać na łyżkę, następnie wkładać ją do gotującej się, lekko osolonej wody i zsuwać ją drugą łyżką. Pamiętać, aby woda nie bulgotała, aby nie gotować zbyt dużo klusek naraz Kluski gotować przez ok. 2-3 minuty. Podawać z ulubionymi owocami lekko posypane cukrem pudrem.







Komentarze

Popularne posty