Skyrowe kluseczki kładzione
Dziś przygotowaliśmy białkowe kluseczki kładzione na bazie skyru. Mają delikatną konsystencję i delikatny smak. Najlepiej smakują z dodatkiem ulubionych owoców lub sosu owocowego. Szczególnie smakowały najmłodszym, a im czasem trudno dogodzić.
150g skyru naturalnego
1 jajo
40g mąki pszennej
15g mąki ziemniaczanej
kilka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ksylitolu lub cukru
ulubione owoce
Wszystkie składniki wymieszać razem. Odrobinę masy nabierać na łyżkę, następnie wkładać ją do gotującej się, lekko osolonej wody i zsuwać ją drugą łyżką. Pamiętać, aby woda nie bulgotała, aby nie gotować zbyt dużo klusek naraz Kluski gotować przez ok. 2-3 minuty. Podawać z ulubionymi owocami lekko posypane cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz