Tagiatelle w sosie batatowym
Bataty w naszej kuchni dopiero odkrywamy, mimo, że już kilka potraw z nimi robiliśmy. Staramy się sprawdzić w jakich potrawach sprawdzą nam się najbardziej. Dziś takie trochę mało oczywiste połączenie batatów z makaronem. Ale uwierzcie nam wyszło na prawdę pysznie. Do tego odrobina dobrego parmezanu i nic więcej nie trzeba.
500 g batatów
3 ząbki czosnku
3 cebule szalotki
2 łyżki oliwy z oliwek
600 ml bulionu
1/2 łyżeczki suszonego estragonu
80 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
4 łyżki masła
50 g parmezanu
300 - 350 g makaronu tagliatelle
sól i pieprz
Batata obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Szalotki przekroić na pół lub na ćwiartki tak, aby miały tę samą wielkość, co bataty. Obrać czosnek i wrzuć wszystko do miski, wymieszać z oliwą z oliwek.
Wszystko położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20-30 minut - w zależności od wielkości kostki. Piec do momentu, aż warzywa się zrumienią i będą miękkie. W międzyczasie przemieszać je, aby upiekły się z każdej strony.
Ugotować makaron al'dente w nieosolonej wodzie i bez dodatku oliwy. Do odcedzonego makaronu dodać sól i odrobinę oliwy i wymieszać.
Do ciepłego bulionu dodać upieczone warzywa i zmielić za pomocą blendera. Dodać estragon, śmietankę, sól i pieprz i ponownie zmielić.
Gotować sos na średnim ogniu. Gdy zacznie się gotować dodać masło i parmezan. Mieszać do momentu rozpuszczenia, po chwili sos trochę zgęstnieje, wtedy wrzucić do niego makaron i dokładnie wymieszać. Podawać posypane dodatkowym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz