Ciasto trójniak
Trójniak w pierwszej chwili kojarzy się z miodem pitnym, jednak nie tym razem. Nasz trójniak ma stąd taka nazwę, bo składa się z trzech warstw: jasnej, kakaowej i makowej i ot cała filozofia. Całości dopełnia polewa czekoladowa i siekane orzechy.
Składniki:
300 g mąki + 1 łyżka
200 g masła w temperaturze pokojowej
75 ml oleju np. słonecznikowego
5 jajek
220 g cukru
1 łyżeczka octu
40 g maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
polewa czekoladowa
kilka łyżek siekanych orzechów
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo żółtka oraz olej. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać 1 łyżkę mąki, do drugiej 1 łyżkę kakao, a do trzeciej mak. Do foremki (ok.22x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia) wyłożyć ciasto jasne, na ciasto jasne ciasto kakaowe, a następnie ciasto z makiem. Piec w ok. 170℃do tzw. suchego patyczka, przez ok. 60 min. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i udekorować posiekanymi orzechami.
Komentarze
Prześlij komentarz