Poduszeczki ze szpinakiem
Pyszna przekąska dla fanów zielonej bomby witaminowej. A wiecie, że szpinak działa uspokajająco i przeciwbólowo jeżeli chodzi o migrenowe bóle głowy. My dowiedzieliśmy się tego ostatnio i będziemy testować. Czekacie na wyniki naszych testów, nie ukrywamy, że my także. Zatem jedzmy szpinak.
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
1 całe jajko
2 żółtka
200 g masła
200 g śmietany 18%
50 g drożdży
1 płaska łyżka cukru
szczypta soli
200 g masła
200 g śmietany 18%
50 g drożdży
1 płaska łyżka cukru
szczypta soli
Farsz:
400 g mrożonego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
200 g białego sera półtłustego
sól
pieprz
olej do smażenia
olej do smażenia
Na rozgrzany olej wrzucić posiekaną drobno cebulę. Chwilę smażyć, dodać rozmrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Całość dusić - gdy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokruszony ser. Doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze przez chwilę. Gotowy farsz odstawić do przestygnięcia.
Do śmietany wkruszyć drożdże, dosypać cukier - całość dokładnie wymieszać. Na stolnicę wyłożyć mąkę, sól, masło - składniki posiekać nożem. Na środku zrobić dołek, wlać śmietanę z drożdżami, wbić jajko i żółtka. Całość zagnieść. Jeżeli ciasto będzie kleić się do rąk można dosypać jeszcze trochę mąki. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (grubość ok. 3-4 mm). Z ciasta wycinać kwadraty. Na każdym kwadracie układać farsz i formować poduszeczkę. Czynność powtarzać do wykorzystania ciasta. Tak przygotowane poduszeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarować roztrzepanym białkiem. Piec w temp. 180 st. C do zarumienienia.
Komentarze
Prześlij komentarz