Fasolowa zupa rozgrzewająca

Pożywna i sycąca zupa, doskonała na zimne dni. Z pewnością przypadnie do gustu męskiej części naszych czytelników, bo jest w niej i żeberko do obgryzienia i sporo warzyw. Robi się ją dość szybko gdyż użyliśmy fasoli z puszki i nie trzeba czasu by ją moczyć i długo gotować. 

Składniki:

1 l bulionu warzywnego
400 g żeberek
300 g fasoli w zalewie
100 g wędzonego boczku
100 g pieczarek
3 pomidory
2 ziemniaki
1 czerwona papryka
1 cebula
1 marchewka
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
szczypta mielonego imbiru
sól
pieprz

W dużym garnku podsmażyć pokrojony w kostkę boczek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podzielone na kawałki żeberka oraz obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchewkę. Smażyć około 5 minut, często mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki oraz posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć 5 minut. Wlać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem oraz majerankiem. Gotować 15 minut. Dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory, pokrojone w kostkę ziemniaki i odsączoną z zalewy fasolę. Gotować 20 minut. Wsypać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i gotować 10 minut.








Komentarze

Popularne posty