Krojone ciasteczka orzechowe

Delikatne, orzechowe, chrupiące ciasteczka z pewnością zasmakują niejednemu. Z początku wydawały nam się trudne do zrobienia, ale nic bardziej mylnego. Tylko ciasto wymaga czasu na schłodzenie by się ładnie kroiły. My nasze ozdobiliśmy mleczną czekoladą, ale równie dobrze może to być czekolada gorzka lub biała, w zależności jaką lubicie. 

Składniki:

Ciastka orzechowe:
110 g masła miękkiego
70 g cukru
50 g orzechów laskowych mielonych
150 g mąki pszennej

Polewa:
100 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka oleju

Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Mąkę zmieszać z mielonymi orzechami i dodawać porcjami do masła – zmiksować  do połączenia składników.
Podzielić ciasto na dwie porcje, każdą utoczyć w wałek o średnicy mniej więcej 2-3 cm i zawinąć  w folię. Schować ciasto do lodówki na około godzinę. Po tym czasie pokroić ciasto na plasterki o grubości około 0,5-1 cm. Ułożyć ciastka na blaszce do pieczenia – zachować lekkie odstępy.
Piec w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez mniej więcej 20 minut – aż będą rumiane. Po upieczeniu ostudzić. 
Rozpuścić czekoladę razem z olejem w kąpieli wodnej. Ciasteczka zanurzać w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia. Można dodatkowo posypać wierzch czekolady posiekanymi orzeszkami.










Komentarze

Popularne posty