Pistacjanki
Tak jak w sezonie jagodowym królują jagodzianki, tak pistacjanki mogą królować przez cały rok. Można je robić w wielu kształtach, my postawiliśmy na ślimaczki. Podstawą dobrego smaku jest dobre ciasto oraz krem pistacjowy dobrej jakości. Można wykorzystać również pastę pistacjową, tylko wtedy koszt będzie dużo wyższy.
Ciasto:
450g mąki pszennej
200 ml mleka
90g masła
1 jajko
40g cukru
25g świeżych drożdży
szczypta soli
Dodatkowo:
1 biała czekolada
1 słoiczek kremu pistacjowego
posiekane pistacje
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe ale nie gorące. Do mleka wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Wymieszać tak, aby nie było grudek. Przygotowany zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Do miski przesiać mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn, wsypać cukier i sól oraz wbić jajko. Ciasto wyrabiać stopniowo wlewając roztopione masło aż stanie się gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 h. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 45cm x 30cm. Równomiernie posmarować kremem z pistacji, posypać posiekanymi pistacjami zostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków margines i posmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto zwinąć w roladę. Całość pokroić na równe kawałki ok.3 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 min. Całość smarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut (po kilku minutach przykryć folią aluminiową bo niestety krem się zbyt mocno przypieka). Po ostudzeniu udekorować rozpuszczoną białą czekoladą z łyżeczką pasty pistacjowej i posiekanymi pistacjami.
Komentarze
Prześlij komentarz