Ciasto kora
Przepis na to ciastko kora leżał w naszych zeszytach już długi, długi czas. W końcu dojrzeliśmy i oto jest. Orzechowo kokosowe blaty, praktycznie bez mąki w towarzystwie lekko brzoskwiniowego kremu i odrobiny capuccino tworzą rewelacyjną całość. Z pewnością jak już raz się odważyliśmy to będziemy to ciasto powtarzać.
Blaty orzechowe:
8 białek
3 żółtka
200 g cukru pudru
100 g zmielonych orzechów włoskich
100 g siekanych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynek
1 łyżka mąki pszennej
1 łyża proszku do pieczenia
Krem brzoskwiniowy:
sok z puszki brzoskwiń
200 g masła
½ kostki margaryny
5 żółtek
100 g cukru pudru
2 budynie śmietankowe
200 ml wody
Dodatkowo:
2 galaretki brzoskwiniowe
biszkopty okrągłe
brzoskwinie z puszki
kawa capucciono z odrobiną alkoholu do nasączenia
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier (po jednej łyżce) nie przestając miksować. Gdy białka z cukrem będą idealnie ubite, dodawać po jednym żółtku. Orzechy, kokos, namoczone i odsączone rodzynki. Mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce i dodawać do ubitych białek z żółtkami, mieszać drewnianą szpatułką. Ciasto podzielić na pół, przełożyć do przygotowanej blaszki piekąc dwa jednakowe placki przez ok. 30 min w temp 150 st. C.
Sok z brzoskwiń i 150 ml wody zagotować. Budynie i żółtka rozrobić w pozostałej ilości wody z mąką pszenną. Ugotować jak budyń. Pozostawić do wystygnięcia. Miękkie masło i margarynę utrzeć z cukrem pudrem na delikatny krem, dodawać przestudzony zimny budyń - po 2 łyżki - miksować na wolnych obrotach do powstania kremu. Włożyć na kilka minut do schłodzenia.
Galaretki rozpuścić w ok. 750 ml wrzątku - pozostawić do wystygnięcia.
Blaty nasączyć delikatnie cappuccino, na jeden z nich wyłożyć połowę schłodzonego kremu, kolejno maczać biszkopty w cappuccino i układać na kremie, przykryć drugą częścią kremu, położyć blat, pokrojone brzoskwinie i wylać mocno tężejącą galaretkę. Całość schładzać w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz