Roladki wołowe z piekarnika
Wołowina nie gości dość często na naszym stole. Po pierwsze nie mamy wprawy w jej przygotowaniu, a po drugie jest dość droga. Dziś jednak postanowiliśmy się zająć tym mięsem i przygotowaliśmy roladki, jednak tym razem nie duszona a pieczone. Naszym zdaniem wyszły pyszne.
Składniki:500 g wołowiny
6 plastrów boczku
2 cebule
musztarda
3ogórki kiszone
sól
pieprz ziołowy
zioła prowansalskie
pieprz
Wołowinę pokroić na 6 plastrów i rozbić je tłuczkiem i doprawić solą ziołami i pieprzem. Każdy plaster posmarować delikatnie musztardą i ułożyć na nim plaster boczku, kawałek cebuli i pół ogórka kiszonego. Ciasno zawinąć mięso w roladki. Podsmażyć roladki na rozgrzanym oleju, zaczynając od strony łączenia. Następnie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, a na patelnię wlać ok. 700 ml wody. Doprowadzić do wrzenia i zalać roladki. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić i dodać do mięsa.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 2,5 godziny. Po 1,5 godziny zdjąć pokrywkę, tak żeby sos częściowo odparował i zagęścił się.
Komentarze
Prześlij komentarz