Sernik kakaowy z owocową frużeliną
Każdy serniczek cieszy się u nas dużą aprobatą, ponieważ w większości jesteśmy sernikożercami. A już słodki serniczek i lekko kwaśna frużelina z malin podbiła nasze serca i kubki smakowe. Z samego patrzenia dostajemy ślinotoku.
Składniki:
Ciasto:
180 g masła
300 g mąki pszennej
120 g cukru
1 cukier wanilinowy
35 g kakao gorzkiego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
100 g miękkiego masła
130 g cukru
1 łyżeczka pasty z wanilii
500 g sera twarogowego 3-krotnie mielonego
250 g jogurtu naturalnego
35 g proszku budyniu waniliowego
3 jajka
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Frużelina malinowa:
250 g mrożonych malin
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1, 5 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 3 łyżki zimnej wody
Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, kakao oraz proszek do pieczenia wysypać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, jajko i całość posiekać nożem a następnie zagnieść szybko rękami aby powstało jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie części z czego jedna powinna być większa. Większą część ciasta rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na bardzo cienki płat nieco większy niż wymiar formy (21×30 cm lub okrągłą o śr. 24 cm). Odkleić górną część papieru i obracając papier przenieść ciasto na formę. Odkleić papier i wylepić ciastem formę wraz z bokami. Resztę ciasta odciąć i dodać do tej drugiej części z której powstanie kruszonka. formę z ciastem włożyć do lodówki na 20 min. Piekarnik nagrzać do 175C góra- dół. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Cukier nie musi się całkowicie rozpuścić. Do masła dodać ser, jogurt, jajka, proszek budyniowy, skórkę z cytryny i całość zmiksować tylko do połączenia. Masę serową wylać na schłodzony spód i wyrównać. Na masę serową układać kawałki pozostałego ciasta kakaowego. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 175C góra- dół piekarnika i piec ok 50- 60 min. Jeśli sernik zacznie się mocno przypiekać należy przykryć go arkuszem papieru do pieczenia.
Upieczony sernik wystudzić. Maliny z cukrem i sokiem z cytryny gotować aż puszczą sok, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i chwilę jeszcze gotować aż zgęstnieje. Wystudzoną frużelinę wyłożyć na sernik.
Komentarze
Prześlij komentarz