Duszki z marmoladą
Przed Wami pierwszy wypiek klasy 1k, który zagościł na naszym blogu - duszki z marmoladą. Zabawy było co niemiara a niektórych fartuchy z czarnych zamieniły się w białe jak te duszki. Gorąco polecamy dla dużych i małych.
500 g mąki
1 jako
150 g cukru
skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
230 g masła
1 jako
150 g cukru
skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
230 g masła
Dodatkowo:
marmolada lub dowolny dżem
foremka serduszko
Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajko, skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny. Następnie dosypać mąkę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na 3-4 milimetry. Wykrawać foremką serduszka. Następnie serduszko dzielić na pół, z jednej połówki wycinać tylką buzię, a rurkami do napojów oczka, na drugiej połówce nic nie wycinać. Dół serduszka delikatnie odginać żeby było wrażenie że to ogonek duszka.
Gotowe układać obok siebie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10-12 minut w temperaturze 175 ℃. Wystudzić.
Smarować jedną połówkę marmoladą lub dżemem i składać z drugą połówką. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz