Kokosowe, zielone muffinki
Czasami uda nam się popełnić jakieś wegańskie ciastka, a te nawet są z obniżonym indeksem glikemicznym. Są smaczne jak tradycyjne muffinki, a zielone jak mech i wcale nie zalatują pleśnią 😉😉😉 Polecamy je na imprezy dziecięce, bo dzieciaki są nimi zachwycone, a przemycić w można trochę chlorofilu i wiele cennych witamin i żelaza.
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki ksylitol
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g świeżego szpinaku
1/2 szklanki mleka roślinnego
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka octu
1 gorzka czekolada
2 łyżki płatków migdałowych
Szpinak zblendować z mlekiem i olejem na gładką masę, dodać ocet. Składniki suche tj. mąkę, wiórki, ksylitol i proszek wymieszać w jednej misce, dodać zblendowane składniki mokre. Wszystko szybo wymieszać do połączenia się składników. Napełnić foremki do muffinek do ¾ wysokości i posypać delikatnie wiórkami kokosowymi. Piec w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Udekorować gorzką czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać płatkami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz