Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Lazania, która wygląda jak tarta, a smakuje jednak jak lazania. Szpinakowy farsz, doprawiony czosnkiem, serem i pomidorami. No po prostu bajka, pyszka, takie połączenie lubimy najbardziej, bo wiecie, że szpinak i czosnek to połączenie nierozerwalne, no chyba, że robimy ciasto Leśny mech 😀
Składniki:
Farsz:
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 cebula
10 suszonych pomidorów
250 g sera ricotta
Sos:
1,5 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
120 g sera mozzarella
9 płatów makaronu lazania
Farsz szpinakowy:
500 g szpinaku
2 łyżeczki ziół włoskich
sól, pieprz
500 g szpinaku
2 łyżeczki ziół włoskich
sól, pieprz
Płaty makaronu wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i obgotować 4 minuty. Liście szpinaku umyć. Wrzucić na wrzątek i wylać na durszlak jak tylko zmiękną. Przelać zimną wodą. Odcisnąć nadmiar wody i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do lekkiego zezłocenia. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i dodać do cebuli. Smażyć razem ok 1 minuty. Do szpinaku dodać ser rozdrobniony widelcem, podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość wymieszać. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę, rozmieszać i chwilę smażyć (około 1 minuty). Dolać połowę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Wlać pozostałe mleko i ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Na dnie okrągłej formy o śr. 25 cm rozsmarować sos beszamelowy, a następnie ułożyć 3 warstwy:
Wierzch lazanii polać pozostałym beszamelem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C, ok. 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz