Truskawkowy król



Jak w ogródkach i na polach królują truskawki to oczywiście w kuchniach i jadalniach też. Stąd też i u nas truskawkowy król. Kruchy spód, do tego truskawki w galaretce, delikatna śmietana z serkiem mascarpone i bezowa korona. Doskonałe letnie ciasto.



Składniki:


1 1/2 szkl. mąki
125 g masła (o temperaturze pokojowej)
3 żółtka
1 pełna łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 galaretki truskawkowe
800 ml wrzącej wody
600 g truskawek świeżych lub mrożonych 
1/2 l śmietanki 30%
1 serek mascarpone (250 g)
2 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
3 białka
niecałe 3/4 szkl. cukru
1 budyń śmietankowy z cukrem
migdały w płatkach do posypania


Z mąki, masła, żółtek, cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto, wyłożyć je na blasze wyścielonej pergaminem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Piec do zarumienienia (ok. 25-30 minut). Przestudzić.
Spód z galaretką: Galaretki truskawkowe rozpuścić, przestudzić, wsypać truskawki, przemieszać. Całość wylać na spód ciasta, wyrównać, wstawić do lodówki na godzinę (w przypadku mrożonych owoców należy działać szybko, żeby galaretka nie stężała przed wyłożeniem jej na blasze).
Warstwa śmietanowa: Śmietankę wlać do misy miksera, dodać cukier puder, śmietan-fixy i mascarpone. Całość ubić na sztywną masę, wyłożyć ją na galaretce i wstawić do lodówki.
Warstwa z bezą: Z 3 białek ubić pianę, powoli dodawać cukier, ciągle ubijając. Na koniec wsypać budyń, delikatnie przemieszać. Na pergaminie odrysować kontury blachy i w ich obrębie wyłożyć gotową pianę, posypać ją płatkami migdałów. Bezę piec 1 godzinę i 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni (do zarumienienia), przestudzić i ułożyć na masie. Trzymać w lodówce.















Komentarze

Popularne posty