Nocna owsianka jeżynowa


Kolejna z nocnych owsianek tym razem również z jogurtem. Aksamitna i gęsta z dodatkiem dojrzałych jeżyn. Jeżyny dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej.




Składniki:

1/3 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka siemienia lnianego
1/2 szklanki jeżyn
1 łyżka brązowego cukru

Do słoika wsypać płatki, siemię lniane, płatki migdałowe, dodać mleko, jogurt i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na noc. Wyjąć z lodówki dodać owoce (zostawić kilka do dekoracji), delikatnie wymieszać i przełożyć do miseczki. Udekorować świeżymi jeżynami. 













Komentarze

Popularne posty