Gryczany biszkopt z sezonowymi owocami (IG)
Ci co nie mogą słodkiego też czasem mają ochotę na ciasto chociaż malutki, tyci kawałeczek. Oczywiście śpieszymy z pomocą. Gryczany biszkopt bez cukru z dodatkiem sezonowych owoców i ochota na słodkie zaspokojona.
Składniki:
na ciasto o średnicy 24-26 cm:
4 jajka
7 łyżek mąki gryczanej
3 łyżki ksylitolu
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 szklanki mrożonych bądź świeżych owoców
cukier brzozowy w pudrze do posypania
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie miksując na małych obrotach stopniowo dodawać ksylitol i po jednym żółtku. Wyłączyć mikser. Mąkę gryczaną przesiać z sodą i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Nie miksować. 4. Wymieszane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu poukładać mrożone owoce. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 25-27 minut aż góra ciasta ładnie się zarumieni. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia ani bezpośrednio po. Po upieczeniu zostawić biszkopt w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku na 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i posypać brzozowym cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz