Muffinki waniliowe


Wanilia ma swoich zwolenników, bo kto z nas nie lubi lodów, ciasta czy chociażby budyniu waniliowego. To jest smak, który przywodzi na myśl: ciepło, dom i świąteczna atmosferę. Nakłaniamy Was do wprowadzenia się w ten waniliowy stan poprzez nasze muffinki.


Składniki:

Składniki suche:
190 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g cukru waniliowego

Składniki mokre :
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki oleju
90 g  masła
2 jaja 


Do jednej miseczki przesiać mąkę z proszkiem i solą. W drugiej miseczce wymieszać śmietanę z olejem. W dużej misce umieścić masło i cukier waniliowy i ubijać na puszystą masę, wbić jajka i ubijać jeszcze chwilę razem. Dodać śmietanę z olejem, wymieszać i wsypać mąkę, dokładnie wymieszać na puszystą, gładką masę.

Nakładać ciasto do ok. 2/3 wysokości papilotek, wstawić formę do piekarnika i piec ok. 20-25 minut, w temperaturze 180 stopni aż będą zarumienione.













Komentarze

Popularne posty