Sernikowe ptasie mleczko
Ptasie mleczko robione w domu smakuje niebiańsko. Jeżeli chcecie się o tym przekonać podsyłamy Wam nasz przepis na ten wyjątkowy smakołyk. Spód ciemny, ciężki, kakaowy, a góra delikatna, puszysta, rozpływająca się w ustach. Faktycznie przywodzi na myśl delikatne obłoczki, nic tylko się zajadać.
Składniki:
Ciasto:
5 jaj
3/4 szkl. cukru
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g śmietanki 30 %
600 g serka waniliowego
2 op. galaretki cytrynowej
2 łyżki cukru pudru
Polewa:
1 szklanka mleka
200 g mlecznej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać 3/4 szkl. cukru i żółtka. Dokładnie miksować. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Na koniec dosypać kakao. Tak przygotowany biszkopt wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180⁰ C i piec ok. 25 minut
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić, po czym dodać cukier puder i serek waniliowy. Następnie do masy dodać tężejącą galaretkę i całość wymieszać. Taka masę wyłożyć na wcześniej upieczony i wystudzony biszkopt.
Do 1 szklanki mleka wsypać 2 łyżeczki żelatyny. Dołożyć połamaną czekoladę. Zagotować cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Na koniec polać ciasto. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz