Egzotyczna rolada biszkoptowa



Rolada o ciekawym orzeźwiającym smaku, bardzo delikatna i nie za słodka. Przypadnie do gustu i małym i dużym, zwłaszcza tym którzy lubią kiwi. Warto ten przepis zapisać do ulubionych. U nas tak będzie, tylko jeszcze zwijanie musimy trochę poćwiczyć. 




Składniki:


4 jajka
2/3 szkl.+ 1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szkl. jogurtu naturalnego
25 dag mielonego twarogu
4 owoce kiwi
1 zielona galaretka
3 łyżeczki żelatyny
1 cytryna 
2/3 szkl. śmietany kremówki

Jajka rozbić, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić. Żółtka utrzeć z 2/3 szkl. cukru, dodać pianę z białek i mąkę z proszkiem. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Piec 20 min w 180 stopniach. Biszkopt przełożyć na ściereczkę i razem z nią ciasno zwinąć. Wystudzić. 
Kiwi obrać, pokroić na kawałki, gotować 5 minut. Zmiksować i przetrzeć. W gorącym musie rozpuścić galaretkę. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Twaróg wymieszać z jogurtem, resztą cukru, sokiem i skórką cytrynową. Śmietanę ubić. Dodać do masy serowej. Połączyć ją z żelatyną. Biszkopt rozwinąć. Posmarować tężejącym musem z kiwi, a po ok. 15 minutach tężejącym kremem. Ponownie zwinąć i schłodzić. 










Komentarze

Popularne posty