Polska Piniata




Ten tort doskonale sprawdzi się na przyjęciach zawłaszcza u najmłodszych, chociaż niejeden starszy też nim nie pogardzi. A dlaczego to "Polska Piniata", a dlatego że wypełnienie typowo polskie, bo w postaci kolorowych groszków rodem z PRL-u. Kolorowo i słodko tak jak lubicie. 



Składniki:

Ciasto:
375 g masła (w temperaturze pokojowej)
200 g cukru
375 g mąki
6 dużych jajek
6 łyżek mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
6 łyżek kolorowej posypki

Krem:
dżem truskawkowy (porzeczkowy lub ulubiony)
375 g zmiękczonego masła
300 g cukru pudru
½ op. cukru waniliowego
3 łyżki gorącej wody
6 paczek kolorowych groszków

Ubić masło z cukrem, dodać mąkę z sodą oczyszczoną, jajkami, mlekiem i mieszać, aż ciasto będzie gładkie. Dodać kolorową posypkę do ciasta i delikatnie wymieszać. Rozdzielić  ciasto na dwie tortownice i piec w temperaturze 180°C przez około 25 do 35 minut. Odstawić upieczone ciasta w formach na 10 minut do wystygnięcia, a następnie wyjąć z blach.
Delikatnie wymieszać masło, cukier i cukier waniliowy z gorącą wodą. Jeśli to konieczne, dodać trochę więcej gorącej wody. Przekroić ciasta na pół. Użyć filiżanki lub noża do wykrojenia niewielkiego otworu w środku obu ciast. Umieścić pierwsze ciasto z otworem na talerzu lub desce. Rozsmarować dżem i krem na wierzchu. Powtórzyć czynność na wszystkich 3 częściach ciasta.
Wypełnić środek cukierkami i rozłożyć  krem na wierzchu. Umieść ostatnią warstwę ciasta na górze.
Posmarować kremem całą zewnętrzną powierzchnię ciasta, udekorować je cukierkami.










Komentarze

Popularne posty